Wat zijn je btw-verplichtingen als zelfstandige?

Of je nu een eenmanszaak, vennootschap of vereniging hebt; je btw-verplichtingen zijn één van je boekhoudkundige en fiscale verplichtingen waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Volgend op je maandelijkse of driemaandelijke btw-aangifte die je online via de Intervat-toepassing van de btw-administratie indient, zal je verschuldigde btw aan de overheid moeten doorstorten.

 

Op welk rekeningnummer btw betalen?

     a. Rekening courant btw

Werd jouw periodieke aangifte ingevuld binnen de wettelijke termijn in de Intervat-toepassing? Dan dien je de te betalen btw te storten op BE22 6792 0030 0047 (dienst btw-ontvangsten Brussel). Ook voor de (verplichte) voorschotten moet je dit rekeningnummer gebruiken.

     b. Buiten de rekening courant btw

Heb je een btw-schuld als gevolg van een op nulzetting of definitieve afsluiting van jouw rekening courant, of naar aanleiding van een uitgevoerde btw-controle? Dan ontving je reeds een uitnodiging tot betaling van deze btw-schuld. Hierop staat het rekeningnummer waarop je moet betalen duidelijk vermeld:

  • Je bent woonachtig of hebt je maatschappelijke zetel in het Vlaams Gewest of Brussel en je bent Nederlandstalig: BE31 6792 0034 9355 (dienst btw-ontvangsten Mechelen)
  • Je bent woonachtig of hebt je maatschappelijke zetel in het Waals Gewest, de Duitstalige gemeenschap of Brussel, en je bent Franstalig: BE42 6792 0034 9254 (dienst btw-ontvangsten Namen).

 

Gestructureerde mededeling voor je btw-aangifte

Om je btw-verplichtingen nauwgezet na te leven, dien je bij de betaling van je btw de juiste mededeling te gebruiken. Dit is een gestructureerde mededeling die gebaseerd is op jouw ondernemingsnummer, waardoor de overheid jouw betaling automatisch kan verwerken.

Genereer hier jouw persoonlijke gestructureerde mededeling. 

Opgelet: de gestructureerde mededeling die je gebruikt voor je btw-aangifte is niet dezelfde als die van je bedrijfsvoorheffing!

Lees meer over hoe en wanneer je een periodieke btw-aangifte moet indienen op deze overheidspagina.