Personenbelasting in een eenmanszaak

Het belastbaar inkomen wordt berekend door je beroepskosten af te trekken van je jaaromzet, en wordt onderverdeeld in vier types inkomsten die elk hun eigen belastingregime hebben:

  • Beroepsinkomsten
  • Roerende inkomsten
  • Onroerende inkomsten
  • Diverse inkomsten

 

Je belastingen verlagen

In een eenmanszaak wordt jouw netto-inkomen gespreid belast volgens vier belastingschijven. Hoe meer je verdient, hoe meer je dus procentueel bijdraagt.

Naast de inkomsten zijn er drie fiscale voordelen die er voor zorgen dat jouw uiteindelijk te betalen belasting vermindert:

     1. Aftrekbare uitgaven

Dit zijn uitgaven, gedaan in het inkomstenjaar, die invloed hebben op het netto belastbaar inkomen.

     2. Belastingverminderingen

Onder bepaalde voorwaarden geven uitgaven recht op een belastingvermindering tot een bepaald geplafonneerd bedrag (bijvoorbeeld pensioensparen, giften en dienstencheques).

     3. Belastingkredieten

In tegenstelling tot aftrekken en belastingverminderingen zijn de uitgaven die recht geven op een belastingkrediet niet beperkt tot de verschuldigde belasting. Men spreekt ook van negatieve belasting omdat het fiscale voordeel dat hieraan is verbonden, betaald wordt aan de belastingplichtige.

 

Vereenvoudig je belastingaangifte dankzij je boekhouder

De accountants en boekhouders van Groep Stimaa staan je bij met belastingadvies op maat van je onderneming. Zo adviseren wij jou omtrent voorafbetalingen (voor eenmanszaken, vrije beroepen of vennootschappen) en optimaliseren wij jouw fiscale toestand. Uiteraard staat Stimaa ook garant voor het berekenen van de verschuldigde belastingen, en het voorbereiden en indienen van je belastingaangifte. (Je belastingaangifte door je boekhouder of fiscalist laten indienen, vereist wel een mandaat.)

 

Maar ook de erfbelasting (belasting op de nalatenschap na een overlijden), de belasting op toegevoegde waarde (btw) of de vennootschapsbelasting zijn belastingen waar je als ondernemer mee te maken kan krijgen. Welke vragen je ook hebt omtrent je belastingen, belastingoptimalisatie of het indienen van je belastingaangifte: je Stimaa-boekhouder of accountant ontzorgt je van a tot z!